Fisher CA2320 versterker

Fisher CA2320 versterker

 

 

Dit keer op de werkbank de Fisher CA2320

 

De Fisher CA2320 Een Amerikaan made in Japan met mooie specificaties:

Power output: 60 watts per channel into 8Ω (stereo)
Frequency response: 20Hz to 20kHz
Total harmonic distortion: 0.02%
Damping factor: 50
Input sensitivity: 0.6mV (MC), 2.5mV (MM), 150mV (line)
Signal to noise ratio: 65dB (MC), 80dB (MM), 100dB (line)
Output: 1V (Pre out)
Dimensions: 440 x 310 x 89.5mm
Weight: 9.2kg
Year: 1979

Deze Fisher CA2320 is samen met een Fisher FM2310 tuner door de eigenaar bij mij gebracht voor een stevige check-up. Grondig na kijken, ik wil er dagelijks van genieten was de boodschap. Kristal helder natuurlijk.

Opvallend in deze Fisher CA2320

Wat opviel was de niet of nauwelijks goed werkende Tone-Control Bypass schakelaar, de krakende regelaars en schakelaars,  af en toe een harde tik, en wegvallend geluid.

Bij het openen werd ik aangenaam verast door de zeer stevige maar compact bouw van deze versterker. Ik ben eerlijk als ik zeg dat ik niet vaak een Fisher op de bank heb staan maar dit merk altijd mooie HiFi apparatuur gemaakt heeft in Amerika. Deze Japanse Fisher is geen uitzondering maar eerder een bevestiging van de roemruchte kwaliteit.

Power amp IC’s

Eind jaren 70 kwamen de Power versterker IC’s op de markt, en hoewel deze in eerste instantie geen goede naam hadden waren de in deze versterker gebruikte Sanyo IC’s onberispelijk. Mist voorzien van een stevige goed gebalanceerde voeding.
Dat heeft deze versterker zeker met zijn Ringkern trafo en dikke hoogwaardige elkoos.  

Condensatoren

Een ander opvallend detail is de merk keuze van de condensatoren. Overwegend Rubicon en een paar Sanyo’s. De kenner weet wat dit betekend… weinig verloop en nog steeds binnen specificatie zelfs na 45 jaar!
Zoals altijd heb ik iedere condensator uit de schakeling gehaald en nagemeten. meer dan 10% afwijken van de gewenste waarde betekend vervangen.
Fisher CA2320 versterker In dit geval iel het dus reuze mee 8 stuks en 2 befaamd slechte Netschakelaar ontstorings-condensatoren.

Kleine voeding in de Fisher CA2320

Nu is dat niet de gehele vangst.
Op 1 eindversterker print zit ook de voedingscomponenten van de Preamp. de door mij benoemde “kleine voeding”.
Dat zag er even slecht uit.  Een zwarte print, zwarte condensatoren Aiiiii
Fisher CA2320 versterker
Wat blijkt onze Japanse vrienden hebben vermogens weerstanden gebruikt die de job wel kunnen doen maar wel zeer heethoofdig zijn… 

Na intensief schoonmaken van de print, en het afplakken met hitte bestendig Kapton tape heb ik er voor gekozen het wattage van de weerstanden te vergroten.|Ohmse waarde blijft natuurlijk hetzelfde.  DIt heeft als nadeel dat er even een gevecht om ruimte is ontstaan, en eerlijk is eerlijk… de kleinere originele componenten waren wel mooier.

Fisher CA2320 versterker Maar het is gelukt en de weestanden en daarmee de gehele temperatuur blijven koeler.  Gelijkt de condensatoren vervangen.

En dat alles moet je dan in deze positie van de print doen.

Alle schakelaars en regelaars hebben een interne poets beurt gehad, en daarmee verdween het af en toe weg vallen.
De harde tik bleek een slechte soldering te zijn. Ach als je dan toch bezig bent…
Even de boel nameten, en dan genieten!

Wat een fijne versterker deze Japanse Fisher!

Zeg dat je het zag op Vintage-Audio.nl