Een long read over mijn manier van werken en de bijbehorende kosten.
Helaas is het een “long read” geworden.

Hoe ik werk

Om te beginnen worden de door u gemelde problemen gecontroleerd bij de eerste keer dat het apparaat op mijn werkbank terecht komt.
Iedere schakelaar, iedere regelaar en elke functie wordt getest  om een goed beeld te krijgen wat er aan de hand is.
Maar ook wordt het net snoer gecontroleerd en indien nodig vervangen voor uw en mijn veiligheid. (originaliteit is minder belangrijk dan veiligheid)

1ste onderzoek

Het apparaat wordt, om de gevonden problemen verder te onderzoeken, geopend en indien nodig schoongemaakt (stofzuigen e.d.).
Nu wordt een eerste indruk opgedaan over de algehele toestand van uw apparaat… En stof betekend niet dat U er slordig of slecht mee bent omgegaan, het verteld dat het tot nu onnodig is geweest het apparaat te openen!

Oxide & roest

Veel problemen zijn terug te voeren naar oxide  in regelaars en schakelaars. Oxide is in feite een natuurlijke beschermlaag op hoogwaardige en minder hoogwaardige metalen die door blootstellen aan “natuurlijke en minder natuurlijke invloeden” ontstaat.
Mooi voorbeeld van oxide is een zilveren halsketting die zwart is geworden, een roestige hamer of groen koperen dak… ook roest is feitelijk oxide, net zo als dat de groene laag op een koper dat is.

Oxide is prima weer weg te halen en dat doe ik door de schakelaars en regelaars van de print te verwijderen, en of handmatig schoon te maken door deze te openen of deze ultrasoon te behandelen te drogen en daarna de wrijvingsvlakken te voorzien van een zuurvrij smeering voor een fijn draai of schakel gevoel.

Hoe ik  werk

Ik beperk het gebruik van contact cleaners tot het absolute minimum. Dit soort cleaners zijn prima voor om even snel weer “verder te kunnen” zonder storing, maar de oorzaak wordt niet echt aangepakt en opgelost. Dit staat echt haaks op wat er normaal gesproken gedaan wordt door technici die wel de cleaner standaard gebruikt. (niets ten nadele van deze technici).
De reden dat ik het anders doe is dat waarschijnlijk het apparaat meerdere tientallen jaren zonder cleaners goed heeft gewerkt, maar door stof, nicotine en ingedroogde vetten/oliën h.e.a. dit niet meer fijn doet. Cleaner maken het contact oppervlak wel schoner maar verwijderen geen vuil. Mijn methode doet dat wel.

Mijn methode is zeer arbeidsintensief maar ook de meest gedegen manier van werken en wordt gehanteerd door de meeste hoog aangeschreven technici in de audio/reparatie wereld.
Het feit dat ik uit liefde voor het apparaat werk maakt dat de bestede tijd en de bijbehorende kosten voor mij geen rol spelen.
Dit is hoe ik werk.

Condensatoren

Tijdens de volgende stap controleer ik alle condensatoren die in het apparaat zitten. Condensatoren hebben helaas niet het eeuwige leven. Vaak verloopt de waarde of in het ergste geval onderbreekt, of erger ontstaat er kortsluiting in een condensator met alle mogelijke gevolgen.
In overleg met u kan er voor een standaard kwaliteit of een hoge kwaliteit vervanger gekozen worden.
Standaard kwaliteit zorgt ervoor dat uw apparaat de originele fabrieks-specificatie weer zal halen. Een hogere kwaliteit zal er voor zorgen dat de fabrieks-specificatie royaal verbeterd worden en de levensduur aanzienlijk langer is.

Meer informatie over het vervangen van Condensatoren vind u hier (Engels)

Droge solderingen, warmte, relais

Printen worden gecontroleerd op droge solderingen en deze worden verholpen.
Hoe Ik werkDe door hitte aangetaste delen krijgen extra aandacht en worden zo-nodig vervangen. De door hitte/verbranding beschadigde delen worden onder een vergrotings-camera grondig gecontroleerd, koolstof/carbon verwijderd, en de print en evt. printsporen hersteld, geïsoleerd en de oorzaak van de verbranding wordt verholpen en nieuwe componenten geplaatst.

Bij de eindtransistoren wordt warmte geleidende pasta vervangen, mica plaatjes vervangen en broze isolatie ringen vervangen.
Het eventueel aanwezige inschakel relais worden gecontroleerd, gereinigd en contacten gepolijst, of het relais word in zijn geheel vervangen..
Hier kies ik zoveel mogelijk voor het origineel aanwezige model en/of merk. Als deze niet meer leverbaar is, zal van OMRON een zo goed mogelijk passend model binnen de benodigde specificaties, uitgezocht en geplaatst worden.

Verlichting

Verlichting word indien nodig hersteld c.q. de lampjes vervangen in overleg voor LED of het originele model. In elk geval is de maatvoering altijd 100%.  LED heeft het voordeel dat er minder warmte ontstaat die mogelijk kunststoffen kan laten vervormen.
Ik plaats LED verlichting dusdanig dat er een rustig en egaal lichtbeeld ontstaat.

Stromen

Als alles weer “lekker in elkaar steekt” controleer ik de rust stromen en de gelijkspanning off-set van de eindtrap(pen) en wordt deze indien nodig bijgesteld. Eventueel worden instel potmeters hier voor vervangen als dit nodig is.

Hierna kan het vernieuwde genieten kan beginnen!

Upgrades

Maar mogelijk vind u het wel plezierig om een klein vleugje moderne techniek in uw apparaat op te nemen.
Op dit moment biedt ik voor de receivers en versterkers de optie om een Blue Tooth ontvanger in te bouwen.
Lekker makkelijk je TIDAL of Spotify playlist streamen vanaf je Smartphone op je Vintage HiFi systeem.

In ontwikkeling is de optie om een DAB+ tuner te koppelen aan je FM tuner.
Dus afstemmen zoals je gewend bet op je eigen afstemschaal maar dan moderne digitale radio signalen je vintage apparatuur insturen…

Dat is toch veel leuker dan weer zo’n blauw monochroom digitaal schermpje…

Een andere fraai upgrade is het vervangen van de speaker aansluitingen.
Ik plaats graag vergulde Banaan aansluitingen op uw Receiver luidspreker uitgang.
Dit heeft als voordeel dat u een veel groter contact oppervlakte heeft in uw speaker lijn, de speakerplug (ik raad de “Gun” Bananen plug aan) kunt u goed vast zetten en het is veel veiliger dan draadjes in gaatjes drukken.
In overleg kunnen ook de RCA (Tulp plug) inputs vervangen worden voor vergulde modellen.

De kosten.

Door de arbeidsintensieve manier van werken gaat er veel tijd in de reparaties zitten.
Deze tijd, evenals de verbruikte onderdelen breng ik in rekening.
Mijn uurloon ligt niet hoog, maar door de hoeveelheid uren kan het toch behoorlijk oplopen.
Als onderdelen worden zowel nieuw, maar zeker ook “New Old Stock” alsook gebruikte onderdelen (in goed overleg over met u over wijsheid, noodzaak en originaliteit) ingezet.

Omdat originele, gebruikte en “New Old Stock” onderdelen enorm afhankelijk zijn van vrij en aanbod zullen de prijzen daarvoor sterk variëren.

Op zijn best kan ik een inschatting doen over de kosten voordat de opdracht definitief verstrekt wordt. Tijdens de werkzaamheden kan ik naar behoefte met u communiceren over het verloop van de werkzaamheden en mogelijke beslis momenten met als basis de kosten.

Het gaat mij om het apparaat, niet om de economische waarde.

Dit is hoe ik werk.