Eigen FM Antenne

Beetje onzin ūüôā De afgebeelde antenne is die van DAB FM station Hengelo

Terwijl Ziggo en andere kabel TV aanbieders de kabel vrij maken van FM zenders om ruimte te maken voor DAB radio heb ik voor mijn eigen gebruik in de Studio anex werkplaats er voor gekozen een Eigen FM Antenne buiten te plaatsen.

Aanleiding

Een jaar of wat geleden was ik ontevreden over het door Ziggo geleverde radio signaal van de standaard analoge zenders. Ik ondervond dat ik veel bij-geluiden had en vond het aanbod te laag c.q. te veel niet mijn idee hoe radio zou kunnen zijn. (Ik doel hier niet mee op illegale radio uitzendingen)

Uiteraard heb ik met Ziggo gebeld hierover en daar vertelde men mij dat ik dan de TV maar als Radio moest gaan gebruiken…
Okee we zetten dus een TV aan die gemiddeld 150 watt uit mijn stopcontact slurpt om te luisteren naar radio die ik niet zo leuk vind… hmmmm en dan ook nog marginale geluids kwaliteit want laten we eerlijk zijn.. een standaard TV heeft geen goed geluid… en we willen toch energie zuinig zijn?¬† Dat is deze oplossing zeker niet.

Eigen FM Antenne

Pas toen ik weer actief met Recievers uit de jaren 70 begon te repareren en opknappen kwam ik er achter hoe veel rotzooi ze werkelijkin het Analoge kabel signaal mee in knoeien om het gebruik van  Analoge FM via de kabel te Eigen FM Antenne

ontmoedigen.

Het continu ruisen, en zelfs piepen van stereo decoder, belabberde ontvangst van zelfs Radio 3 met een zeer krachtige Zendmast (Markelo 81,283 Kilo Watt) op hemelsbreed 35 km van mijn huis af…en wat me opviel… op de analoge auto radio had ik daar geheel geen hinder van..

Natuurlijk heb ik eerst alles wat ik aan bekabling, stekkers en versterkers e.d. naar de laatste stand van techniek gebracht, dus geen gewone coax stekkers meer maar F connectoren, een nieuwe vierkanaals antenne versterker, nieuwe Sateliet coax kabel van Hirchmann. Niet maar dan ook echt niets veranderde aan de ruis en piep show van Ziggo..

Uiteindelijk heb ik als eerste experiment een 75 cm lange metalen staaf op een stuk Coax gezet (een monopool antenne), en de andere kant in een Reciever geplugd… Kristal helder, geen gefluit geen gepiep vol dynamiek. en mooi stereo beeld…

De volgende stap was dat stuk metaal een wat betere kwaliteit te geven en een broertje gegeven in de vorm van een z.g.n. Dipool antenne.

Op dit moment staat deze antenne set achter in mijn tuin, is de metalen buis waar h.e.a. op zit nog wit en staat de antenne slechts op 3 meter hoogte maar het ontvangen FM signaal is zeer krachtig. Ik ontvang allerlei Analoge zenders en niet alleen uit Nederland maar ook uit Duitsland. Ik zal binnekort een kaartje maken welke zenders ik onvang en wat hun locatie is.

De volgende upgrade zal een 4 meter paal zijn waar de huidige metalen paal aan bevestigd wordt en die nog een kleine anderhalve meter verder van het huis afzetten.. de hoogte zal dan ongeveer 5 meter zijn.

Tevens zal ik dan een Bliksem afleider installeren.

Waarom stoppen de aanbieders met analoge FM?

Tja… economisch belang… Het is een simple reken som.. Men zet hoog in op DAB radio. Digitale radio en men zegt dat het de allerbeste kwaliteit radio signaal is die je kan krijgen. Over die kwaliteit later meer..

Het is ook lastig… Analoge radio en TV gebruikt nogal wat bandbreedte en men zegt dat de FM band “vol” is maar gezien in Europees verband hier heldere afspraken over zijn durf ik te zeggen dat dit lariekoek is.

Het is gewoon veel eenvoudiger alle radiostations in √©√©n data stream te proppen en daar 1 frequentie voor te gebuiken om die uit te zenden (in de lucht in op de kabel) En ja dan bespaar je wel meer ruimte … En die wil men gaan gebruiken voor andere zaken, meer TV meer IOT, meer betaalde diensten etc.¬† Commercie dus

DAB en geluids-kwaliteit

DAB is niets meer en niets minder dan het uitzenden van Internet radio via een Analoge zender maar dan wel in een digitaal signaal verpakt. Niets spannends maar de “gewone” radio kan er niet mee overweg.
Nu schermen Ziggo en digitalradio.nl met voor hun vast staande feiten dat het het een ongelovelijk goede digitale geluids kwaliteit heeft.

Gelukkig hebben ze ook linkjes naar de div. DAB streams geplaatst en wat blijkt… als er een stream bij zit van 192 kbps is het vaker uitzondering dan regelmaat… de meeste streams zijn 128kbps of lager….
Analoge FM radio is CD kwaliteit….

Is dat dan zo erg?

Ehum nee en ja.
Als gewone radio consument ben je al jaren gewend aan low-fi¬† van de gratis Spotify en en Youtube geluid files… als daar 320 KPBS bij zit… dan is het heel bijzonder.. en voor achtgrond of behangmuziek tijdens de koffie en het stofzuigen is daar niets mis mee.
Alleen men is er niet eerlijk over…FM is gewoon goede zo niet superieure kwaliteit ten opzichte van DAB.

Maar met het feit dat de providers het alleen recht op de aangeboden zenders hebben (want je mag geen antenne meer op je dak zetten) misbruikt men dat om inferieur radiosignaal aan te bieden onder de noemer “de audio hemel op aarde”.

Mijn advies

Ik raad een ieder aan die geluidskwaliteit kan waarderen een eenvoudige FM antenne Buiten te plaatsen. Dat hoeft echt niet op het dak… maar sluit je radio aan en luiter eens naar echt goed klinkende radio… het is een groot verschil.

Gaat FM radio helemaal verdwijnen?

Waarschijnlijk wel. Voor als nog staat de klok op 2031 voor het verdwijnen van echt FM geluid.
Ik gok erop dat de digitale standaard tegen die tijd dusdanig hoog is dat de belofte die nu gemaakt word over de hedendaagdse digitale techniek dan echt bewaarheid is geworden.