Interaudio Model 3000, een van die je kent ze of je kent ze niet merken en modellen luidsprekers.

Interaudio model 3000

Met dank aan Catawiki.nl voor deze afbeelding.

Gemaakt door Bose en dat geeft ze een beetje een stempel. Toch is dit geen Tweede rangs Bose..In tegendeel.
Interaudio maakt gebruik van exact dezelfde componenten als Bose.

Toentertijd was deze speaker als een “extra” verdien model voor de dealer op de markt gebracht. De Bose naam had een Boost (pun intented) nodig en deze speakers hebben aan de naams-bekendheid mee geholpen. De prijs voor de dealer was erg scherp en de advies prijs zeer goed.

Als bijeffect had het dat de Marantz de Fisher en Avery speakers minder goed verkocht werden in de “gewone” HIFI winkel.

Mijn Interaudio Model 3000

In mijn geval gaat het om de 301 woofer en om 2 van de bekend conus tweeters van Bose die je heel veel tegen kwam in allerlei merken in de jaren 70.
Het type en serie nummer plaatje

 

Het Interaudio model 3000 is de voorloper van 3000xl die begin jaren 80 in de winkel lag.

Deze oudere modellen Het model 1000 wordt te kust en te keur aangeboden maar 2000 tot en met 4000 worden steeds lastiger te vinden.
De opvolgende XL modellen zijn ook goed te vinden maar hebben een ander klank beeld (meer Brits) dan de voorgangers die echt een Amerikaans geluid hebben (roll of in het hoog).

Happy met problemen

Ik was dan blij deze set te kunnen over nemen.

Ze zijn niet zonder problemen, dat niet … en een gelijk in het oog springende probleem is wel de zwart verf die schijnbaar met een bezem tijdens een zandstorm op de boxen aangebracht is…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een ander probleem veroorzaakt door de tand des tijds zijn de volledig originele Speaker grilletjes. De vorm daarvan wordt bepaald door jaren zeventig gemodeleerd plastic… Deze hoef je nu maar aan te kijken en het plastic brokkelt spontaan al..

 

 

 

Interaudio model 3000 foam rot

 

Dan als laatste heeft ooit iemand de foam ringen van de speakers vervangen en met alle goede bedoeling daar Rubber randen voor in de plaats gezet.. waarschijnlijk met de gedachte dat deze niet meer vergaan…

Helaas is het gewicht van de rubber ringen ongeveer drie tot vier keer hoger dan die van de foam ring dus be√Įnvloeden deze rubber de geluids-kwaliteit behoorlijk en niet echt positief.

 

 

 

 

Natuurlijk is het scheidingsfilter ook aan een inspectie en waarschijnlijk een upgrade toe.. Dit is een standaard procedure.

 

Voordeel voor mij

Ik wilde zondermeer een set model 3000 hebben. Ze waren zeer betaalbaar en ik doe toch niets anders dan “niet economisch verantwoorde reparaties” aan vintage audio materiaal… dus.. we gaan er voor.. ūüôā
Of zoals mijn vriendin zegt… Bobbie heeft een hobbie…¬† voor de goede orde… ik heet Auke ūüôā

Het resultaat van deze Interaudio speaker restauratie

Interaudio Model 3000 restauratie

De luidspreker kasten weer verf vrij.

Je kan er veel over zeggen.. 2 dingen zijn duidelijk… Ik ben geen fotograaf en dit is erg fraai zover…¬† Deze Interaudio speakers waren een gokje maar zeker de moeite waard.
De grilletjes werk ik nog aan.. Gezien het om herstellen van “plastic” uit 1970 gaat, dreigt dit een lastig dingetje te worden.

De eerste experimenten heb ik al uitgevoerd .. daar over op een late moment meer..

In ieder geval zien de luidsprekers kasten er weer netjes uit en zijn de luidprekers nu wel goed hersteld

De juiste foam randen ge√Įnstalleerd

 

 

 

 

 

Geluidsindruk

Na al dat verf van de kast verwijderen, filters en speakers herstellen wil je natuurlijk ook weten hoe het klinkt.
Gelijk is duidelijk dat de luidsprekers erg veel in hun mars hebben. Het zijn geen speakers ter grote van een melkpak en daar door hebben flink impact, zeker als de de volume knop op standje “de buren luisteren naar goede muziek, of ze nu willen of niet”¬† gaat.

De dubbele tweeters spreiden het¬† hoog fantastisch.¬† Het laag is goed, maar nog wat “stijfjes” . Niet ongebruikelijk voor net herstelde speakers. Ze moeten nog wat Audio gekken noemen “ingebroken” worden. Dat houdt in dat ze pas na een paar honderd uur spelen op hun volle prestaties pas kunnen weer geven..

Tevreden?¬† ¬†Jazeker… ze worden alleen maar beter!
Worden ze weer verkocht?¬† Ja … echt niet!

Zeg dat je zag op http://www.vintage-audio.nl