Kenwood TK 350 u Tuner

De Kenwood TK350 u Tuner, was ik al lange tijd naar opzoek.  Deze  Tuner is bijpassend bij de TK250 u versterker.
Kenwood TK350 u TunerDe twee samen vormen echt een prachtige Vintage Set.

Het is een heerlijke basis Tuner deze TK350 u, met een Tuner knop, een aan/uit schakelaar, een mono/stereo en een MPX filter schakelaar.

Juist dat simplisme maakt deze Kenwood TK350 u Tuner een kleine diamant.

Levensloop

Dit specifieke apparaat heb ik gevonden in Duitsland, Afkomstig van een ex USA militair, door verkocht aan een Duitser.
Deze man heeft erg goed gezorgd voor dit fraaie apparaat, werkelijk geen krasje te vinden…echter toen de transformator defect raakt werd het wat lastiger.

Transformator defect

Het apparaat werkte wel echter was niet heel erg selectief (alleen sterke station werden goed ontvangen) en van stereo was geen sprake.
Alles bleek te wijten aan de keuze voor de vervangende transformator.  Dat was een 15 volt trafootje, waar normaal gesprokenen er een dubbele 15 volt parallel  winding in zit en daarbij een 7,5 volt winding die een aftakking heeft op 6,3 volt.

Die 6,3 volt is nodig voor de schaalverlichting die ook niet werkte en de 7,5 volt is specifiek een winding die voor het stereo lampje gebruikt wordt. Het duurde even voor dat ik in de gaten had dat dit echt een separate wikkeling moest zijn omdat het MPX filter daar vai het lampje aan/ uit ook op reageerde…  m.a.w….. als het stereo lampje brand zal het MPX filter denken dat het ook aan moet en dus stereo weergeven.

In theorie kan het filter dus foppen door het lampje altijd te laten branden.  Ik raad dat niet aan.

Latere MPX filters werken anders om… Is de 19KHZ gedetecteerd dan gaat het MPX filter aan en het Stereo lampje branden.

Herstel van deze Kenwood TK350 u Tuner

Experimenteel heb ik nu een gecombineerde transformator set er in gezet en de DC een beetje aangepast om een goed werkende Tuner te krijgen.
Tevens heb ik alle DC gekoppelde Condensatoren vervangen om de beste resultaten te halen.

Gevolg is dat ik zelfs Duitse radio stations kan ontvangen die op zeer zeer grote afstand (500Km) staan… In Stereo! Zonder idioot veel ruis..

Inmiddels heb ik een offerte ontvangen voor het op maat laten wikkelen van een 100% correcte transformator. Wellicht dat ik deze tegen de winter laat maken en dan “in de vaart van meerdere reparaties” dit mee neem.

Ondertussen speelt deze prachtige Tuner samen met zijn TK 250 u versterker vriendje, er vrolijk op los als compleet setje.