Sony SQR 6650

Ajjjjjjj een vrij weinig voorkomende klassieker uit de vroege jaren 70 de Sony SQR 6650 Quadrafonische receiver, maar een heel erg vieze nicotine vervuilde machine die wonderwel nog zou moeten werken!

  Vintage Audio Enschede Almelo www.vintage-audio.nl

Sony SQR 6650

Het hier goud kleurig front behoord Grijs geborsteld aluminimum te zijn.

Sony SQR 6650

Gevonden in Duitsland bij een goede kennis waar ik al eerder zaken mee gedaan heb.
Op zich een echte klassieke Quadrafonische receiver.. Geen krachtpatser met z’n 4 x 8 Watt of 2 x 20 watt aan 8 ohm, maar het Quadrafonie deel maakt het een gezochte en gewilde receiver deze Sony SQR 6650. Later over dit vermogen veel meer..

Het is overigens een zusje van die hier ook vermelde Sony STR 4064

Eerste review en inspectie van de Sony SQR 6650

Bij aankomst bleek dat de aan/uit schakelaar de reis niet overleeft had…Buggers!  Wat blijkt.. In Taiwan zit een leverancier die deze schakelaars als N.O.S. (New Old Stock of te wel Nieuwe onderdelen uit een Oude voorraad) gewoon op de plank heeft liggen… Twee weken later zit de “nieuwe” schakelaar er weer netjes in…

Voor dat de schakelaar geplaatst is heb ik even de oude schakelaar overbrugd en warempel, deze oude dame speelt nog!
De houten palissander fineer kast heeft een kleine beschadiging, veel nicotine aanslag en veel stof en stank.
Het normaal gesproken grijs geëloxeerde, aluminium  knoppen front, is goudkleurig geworden door de nicotine aanslag.
De schaalverlichting is deels defect, 3 van de 4 metertjes zitten vast, bewegen niet of staan in de verkeerde positie, de potmeters en schakelaars kraken heftig, de chroom rand is vies en zitten putjes in, de schaal afdekking zelf heeft iemand met een permanent marker op zitten tekenen en de knoppen zijn VIES!
Maar alles lijkt aanwezig en heel!

Grote schoonmaak

Bij dit soort vervuilde apparatuur is er maar een oplossing….. BOENEN!
De kast geopend en botweg met warm water en een zeepsopje van binnen en buiten boenen… ja inderdaad met een stevige borstel..
Het alu front ondergaat het zelfde lot, alleen dan met een voor bewerking met een reinigings-olie.
De chroom rand idem, daarna een lekker sopje en een polijst actie.  Het  lijkt dat een deel van de standaard zwartdiepere rand beschadigd is.
Mogelijk dat ik dit opnieuw ga spuiten… misschien hou ik het ook als “leeftijd gebonden litteken”.

En toen waren de knoppen aan de beurt….Advies… ga nooit met een RVS reiniger op Aluminimum knoppen poetsen… Zeker niet als deze zwart zijn… De magie van chemie doet gegarandeerd z’n werk en niet alleen het vuil maar ook de zwarte exlocering is weg… Buggers Blanke knoppen die zwart horen te zijn…Dat ziet er echt niet uit… dus opzoek naar een originele set knoppen.. had ik al gezegd dat deze receiver vrij zeldzaam begint te worden?   Uiteindelijk een incomplete set gevonden in Wisconsin USA…de enige ter wereld waarschijnlijk.. 45 eurolater zit de set op de post naar mij toe…. dure 5 minuten…

De elektronica ook aangepakt…printen met aceton gespoeld en geborsteld… je wil niet weten welke bruine drap uit deze machine gekomen is.
Stel je voor dat dit in je longen zit….
De geur begint te verminderen maar is nog niet weg.

Reparatie van de metertjes

Speciale aandacht krijgen de metertjes… Deze zitten vast op de verkeerde stand en doen verder niets meer..
Na het losmaken uit de receiver en openen van de metertjes blijkt al snel wat er aan de hand is..

SQR6650 VU meter reparatie

Duidelijk zichtbaar de kromgetrokken decal

Ik heb echt al mijn elektronica reparatie moed bij elkaar moeten schrapen om deze reparatie te doen. De metertjes zijn echt nergens te verkrijgen en uiterst fragiel.

Hoe ik gedaan heb ga ik niet beschrijven en hou ik echt geheim. Wel dat ik een potje Valdispert leeg gegeten heb, twee slapeloze nachten er voor over heb gehad, maar ze doen het weer!
De originele decals van de schaal verdeling zijn weer vlak van alle vier metertjes.Ze doen het weerLastig te zien, maar ze doen het echt weer goed deze metertjes..

De volgende actie

Het begint weer een goed werkende receiver te worden maar al in en uitschakelend en luisterend naar dit juweeltje, vind ik toch een aantal redenen om verder te gaan met reviseren en restaureren dan ik eigen had gewild.
Één van die redenen is een “rommelige en ietwat vervormde” manier van opstarten…
Een andere reden is dat de FM onvangst prima werkt maar net niet goed genoeg is om bij lage inkomende signalen automatisch naar stereo te schakelen.
Nu is het van nature lastig net dat ene componentje te vinden die na +/- 50 jaar net iets te veel afwijkt van de originele waarde.
Gelukkig zijn vervangende onderdelen als standaard onderdelen goed te verkrijgen, dus aan de slag..

Eerst de voeding voorzien van nieuwe condensatoren, daarna de voorversterker en de Quadrafonie decoder alle condensatoren vervangen.
Ook de Tuner en de eindtrap staan op het programma maar je wil een idee krijgen waar het probleem zat en dat bleek in de voorversterker te zijn.
Na dat de eindtrap ook gedaan is is het tijd om opnieuw tijd in het luisteren te stoppen.

En wat een verbetering! muffig gedimd hoog heeft plaatst gemaakt open en vrij spelend hoog, en het laag…. o boy… de 2 x 8 watt is wel heel bijzonder…
Het rommelig opstarten is nu weg, en erg zijn zelfs al meer zenders in stereo!  Dus een deel van die problemen zat in de voeding.
De Tuner is de volgende die een “condensator make over”  krijgt.

Ondertussen heb ik de A speaker paar  aansluitingen achter op de versterker vervangen voor fatsoenlijke bananen plug aansluitingen om de veel dikkere speaker kabel van 4 tot 6 mm aan te kunnen.

De nieuwe speaker terminals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je ziet dat ik de nieuwe terminals op het originele schroefblok gemonteerd.
Het is de bedoeling om ook de B speaker en de Hi Power speaker terminals te upgraden.
De achterliggende draden zullen ook op gewaardeerd worden naar een dikkere versie.

 

En de stank?
Tja… alle oppervlaktes zoals printen, metalen chassis, achter paneel etc etc. zijn nu een paar keer goed gereinigd met goed werkende producten, en het is een stuk minder…
Maar de teer in Nicotine is erg hardnekkig. En het print materiaal een beetje poreus … dus de geur zit er goed in.
Dit weekend heb ik schoonmaak azijn over de printen gesproeid, dat heeft goed geholpen maar er zit duidelijk nog een geurtje aan…maar een heel stuk minder!… het vervelende is dat als de receiver iets opwarmt de geur intenser word. Eerst maar eens drogen

 

Zeg dat je het zag op http://www.vintage-audio.nl