Spring naar de hoofdinhoud

Blog

De verbouwing van Garage naar Workshop

De verbouwing van Garage naar Workshop

Lang op gewacht, veel gewikt en gewogen om het zelf te doen maar gezien ik zelf hier totaal geen kaas van heb gegeten is de beste keuze de verbouwing door een vakman te laten uitvoeren.

Hier een korte impressie van de verbouwing van die de koude, duistere, kille garage met een boktor doorzeeft en te laag dak met rotte kozijnen en te weinig licht, naar een fijne werkplaats.

Waarom de garage ombouwen naar werkplaats?  Wel… hij is ruim genoeg voor mijn doeleind, maar het dak is te laag, er komt te weinig natuurlijk licht naar binnen en het is er koud en het is vocht en tochtig… en de familie boktor woont er ook….

Voldoende reden om dit aan te pakken dus.
Het doel is het dak te vervangen en lekker te isoleren (buitenzijde), 1 kozijn vervangen voor een deurkozijn met helder isolatie glas en een venster naast de deur.
En een stukje verder een nieuw kozijn in dezelfde stijl.
Lekker veel daglicht! tocht en vocht vrij en lekker warm en weinig geluid overlast.. Dat is het doel.

Binnen worden de muren en dak verder thermisch en akoestisch geïsoleerd. Maar ook de vloer krijg een ook thermische isolatie. Ik moet die ouwe poezelige stampers toch warm houden!

Ik wil van de garage een fijne, gezonde en gezellige werkplaats maken, waar goed gewerkt kan worden aan alle denkbare audio apparatuur binnen de twee doelgroepen, maar ook een lekkere relax plek voor een kop koffie, iets sterkers en wat zonnestralen in de buitenlucht…

De verbouwing van Garage naar Workshop

Het lege uitgangspunt

 

 

 

 

De familie Boktor de laatste uitzettings-waarschuwing gegeven.. D’r oet of …..

Hier is het nieuwe dak, de afgewerkte vloer en wanden goed zichtbaar. Zelfs staat een deel van de nieuwe werkbank er al (in delen).

Binnenkort volgt een foto van hoe de situatie nu is… Maar om een tipje van de sluier op te lichten… De werkbank staat, gereedschap en meetapparatuur  staat er en is functioneel…

Verder moet ik noodgedwongen tijdelijk opslag van onze mooie nieuwe woonkamer vloer toestaan. 
Verder moet er nog 1 wandje afgewerkt worden…
en dan …. mien radioooooos en luutsprekers en ander spul d’r in!  🙂 

Dus in het kort… de verrekte laatste loodjes….. en we weten hoe zwaar die kunnen zijn.

 

 

Over mij

Over mij

Over mij

Hier wil ik graag iets over mij vertellen wie ik ben en wat ik gedaan heb en waarom ik Vintage-audio ben begonnen.

Mijn naam is Auke Dost, muziek liefhebber in hart en nieren. Een dag zonder muziek is ondenkbaar.
Daarnaast al van zeer jonge leeftijd al bezig met Elektronica.  Allerlei kleien en grotere projectjes zelf maken, stroom schokken krijgen van oude TV’s en radio’s met buizen.

In 1 van die schokken moet er in mijn brein iets mis zijn gegaan en is er altijd een liefde voor repareren, maar ook creatief zelf maken en doen, maar zeker ook voor elektronica en muziek blijven plakken.

1ste werkgever in mijn carrière

Op 17 jarige leeftijd in een “4 dagen werken 1 dag school” bij een bruingoed (radio en TV handelaar) setting terecht gekomen waar ik de kans kreeg mijn reparatie skills aan te scherpen in radio’s en TV’s van voornamelijk Nederlandse herkomst.

Al snel stond ik mij aan de mooiste apparatuur die de Nederlandse fabrikant toen kon maken te vergapen en flitste het mening keer “die wil ik ook!” door hoofd.
Inkomen technisch moest ik het uiteindelijk doen met een kleine Technics versterker met een van de eerste synthesizer tuners. Ik heb de set nog.

De 2de werkgever

2 jaar later kwam ik in de Muziek instrumenten reparaties terecht.
Hier heb ik 16 jaar met veel plezier gewerkt, enorm veel geleerd en mij op gitaar versterker gebied kunnen opwerken tot een reparatie en modificatie goeroe voor Fender, Kitty Hawk, Marschall  en Mesa Boogie e.a.

Maar ook zeer veel gitaren en hun elektronica onder handen gehad.

De boterham

Ik ben nu al heel wat jaren in de ICT werkzaam om mijn boterham te verdienen en heel langzaam gloort er aan de horizon het “aan mijn leeftijd verbonden pensioen” moment.
Nu ben ik niet bepaald het persoon wat achter de geraniums gaat zit wacht op wat onvermijdelijk is en bij het leven hoort, dus ga ik wat doen!

Eat, Sleep, Repair & Repeat

Nu had ik al een gezonde voorliefde voor Gitaren, Gitaar (buizen) versterkers en in Japan geproduceerde HiFi Apparatuur uit de jaren 60, 70 en een beetje 80. en op een goed moment “struikelde in op een bekende verkoop site over een beetje defecte maar verder prachtige Pioneer radio(receiver) uit die tijd.  De geest was uit de fles en het ging van 1 naar 2 en van 3 naar 20+ verschillende receivers die ik op een of andere wijze op de kop tikte.

Daarmee werd het plan geboren om hier veel meer te gaan doen en samen met het verzoek en zeer krachtig aandringen van de “de wereld om mij heen” heb ik besloten dit samen de gitaar en amp reparties dit tot mijn hobby om te dopen.

Schamel

In mijn oude woon omgeving in Enschede ben ik hier mee begonnen en nu zet ik dat “schamele begin” om naar een fraaie semi professionele setting in een wijk waar de muziek zelfs van het straatnaam bordje spat!

Verhuizen en verbouwen

De afgelopen tijd (jaar of 2) zijn mijn vrouw en ik ons gezamenlijke huis in Almelo naar onze wensen en eisen aan het aanpassen. En daarbij is de voormalige garage nu het “slachtoffer” geworden om deze hobby te behuizen!   Volg de link voor dat verhaal/blog.

Inmiddels heeft “we wereld as we know it” daar lucht van gekregen en is een kleine wachtlijst aan reparaties ontstaan voor HiFi en zit de eerste dikke Gitaar amp reparatie er ook al weer op.

Hopelijk zie ik jou binnenkort ook eens in Almelo in mijn fraai wordende Workshop!

Marshall JCM 800 Bass series

Marshall JCM 800 Bass Series Top

Marshall JCM 800 Bass series

De Top van deze Bassisten Stack van Marshall JCM 800 is voor de tweede keer dit jaar binnengekomen.
De eerste keer moest de eigenaar snel weer op weg geholpen worden naar een optreden.

Marshall JCM 800 Bass Series

Er bleek toen een zekering doorgeslagen te zijn en de oorzaak daarvan was dat 1 van de 4 eindbuizen intern kortsluiting veroorzaakte wat resulteerde in een Spectaculaire onweersbui in een glazen kolf.

Door de defecte buis en zijn tegenpool (er is sprake van een Push-Pull balans eindtrap) te verwijderen, kon de eigenaar op halve kracht zijn zomer optredens afmaken.
Niet ideaal, maar wel functioneel.

In deze tweede ronde is het de bedoeling dat er een nieuwe eindbuizen geplaatst gaat worden, en de versterker in zijn geheel nagelopen en een servicebeurt ontvangt.

De tweede ronde voor Marshall JCM 800!

De eerste klus zonder een schroevendraaier aan te raken is het vinden van de 6550 Matched set eindbuizen. Ik heb zelf een substantiële voorraadbuizen en ook eindbuizen, maar de 6550 als matched quad set zat daar niet bij..

Gelukkig was de eigenaar op de hoogte van de kosten van deze buizen.
De Eigenaar was overigens heel duidelijk …Er zitten Sovtek eindbuizen in, die bevallen goed dus die moeten er ook weer terug in.
Snel gevonden en ook nog voor een redelijke (hoewel nog steeds hoog) prijs in vergelijking met andere leveranciers.

Op de werkbank.

Uiteraard de versterker eerst aan de monitoring “gehangen” zoals hij de tweede keer afgeleverd is.  Je kan goed zien dat de complete stack een pittig leven heeft, links en rechts het vinyl loshangend, veel gebruiks-sporen en stof?

Marshall JCM 800 Bass

De vreemde draadbrug

We concentreren ons op de techniek:
Resultaat..net onder de 50 Watt zoals verwacht, een beetje raar uitziende sinus bij maximaal vermogen, maar nog niets verontrustends. Een goede basis lijkt het wel te zijn.
Voedings-trafo zit wat los veder binnenin op de print een vreemde draadbrug.

Voeding spanning was prima, maar de bias (negatieve voorinstelling) niet helemaal zoals het hoort.

Het Turet board (print) los gehaald van het chassis voor het vervangen en solderen van de div onderdelen. Ook zijn de nieuwe roosterweerstanden goed zichtbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd voor de nieuwe eindbuizen! 

Eerste meting een tegenvallende 70 Watt! Dit had dichter bij de 100 Watt moeten liggen.
Wederom spanning controles en nu is de bias echt heel erg verkeerd.
Schema’s erbij gezocht en de gevonden draadbrug verwijderd en een brug weerstand voorin de plaats gezet.
De brug weerstand zelf is een onderdeel wat door meten, experimenteren, weten en wat discussie met mijzelf gevonden/berekend is maar van af meet 1 stond vast “de vreemde draadbrug verdwijnt”. Met behulp van parallel weerstanden  (i.p.v. de draadbrug) de juiste bias spanning ingesteld en nu is fijn afstellen m.b.v de instelpotjes ook weer mogelijk.

Uiteraard de gevonden waarde als 1 weerstand op zijn plaats gemonteerd. Wel zo veilig.

Condensatoren

De elektrolytische  condensatoren in de bias gecontroleerd en die bleken meer dan 10% afwijking te hebben t.o.v. de vermelde waarde. Uiteraard deze ook vervangen.

De volgende meting leverde een mooie 95 Watt op.  Nog niet 100 Watt maar al wel een stuk beter. Onder belasting bleken de roosterweerstanden een redelijke onderlinge afwijking te hebben. En uit voorzorg de rooster Koppel condensatoren ook vervangen.
Reden hier voor is het onweerswolkje in de glaskolf en de verwachte/gewenste lange levensduur van de Stack.  Dus gewoon het zekere voor het onzekere genomen.

Nu dit allemaal gedaan is hebben we wel netjes 99,6 Watt Clean… ik noem het binnen specificatie! Enn…. de top top max power sinus is nu om te zoenen zo fraai!
Tijd om de pre-amp buisjes te controleren. Deze blijken in Prima conditie op 1 na Deze (de fasedraaier) ook vervangen.

Tijdens de eerste luister/ speaker test bleek dat één buisvoet niet altijd goed contact maakt. Bleek dat de veerkracht uit een paar pooltjes betere dagen hadden gekend.
Niet mee prutsen maar vervangen.

Speaker cabinet

 

The only way in….via de voorzijde..

 

 

Hier moest de speaker jack vervangen worden.
Tja.. paar minuten werk.
Gelijk de bouten van de zwenkwielen weer vast gezet, en de speakers Visueel en Electro mechanisch getest.

Allemaal prima in orde…

 

Mooi he… die 6550 buizen… Ja ja… dat stukje tape is ook weg gehaald… 🙂

Als laatste heb ik twee missende retainers  (die veren met kapjes) weer geplaatst op de eindbuizen en de Preamp weer voorzien van Afschermkappen over de buizen.

Al met al iets van 7 uur in geïnvesteerd maar ik vond het zo leuk dat ik niet alle uren opgeschreven heb.

Ik ben erg benieuwd wat de reactie van de eigenaar is als hij zijn vertrouwde Stack weer laat wapperen en pompen!

Een mooie succesvolle reparatie en onderhoudsbeurt op deze

Marshall JCM 800 

Nog wat leuke achtergrond info over deze Bass versterkers

Wil jij je buizen bak ook door mij laten doorlichten of repareren?

Neem dan contact met mij op via dit formulier