Skip to main content

Blog

Marshall JCM 800 Bass series

Marshall JCM 800 Bass Series Top

Marshall JCM 800 Bass series

De Top van deze Bassisten Stack van Marshall JCM 800 is voor de tweede keer dit jaar binnengekomen.
De eerste keer moest de eigenaar snel weer op weg geholpen worden naar een optreden.

Marshall JCM 800 Bass Series

Er bleek toen een zekering doorgeslagen te zijn en de oorzaak daarvan was dat 1 van de 4 eindbuizen intern kortsluiting veroorzaakte wat resulteerde in een Spectaculaire onweersbui in een glazen kolf.

Door de defecte buis en zijn tegenpool (er is sprake van een Push-Pull balans eindtrap) te verwijderen, kon de eigenaar op halve kracht zijn zomer optredens afmaken.
Niet ideaal, maar wel functioneel.

In deze tweede ronde is het de bedoeling dat er een nieuwe eindbuizen geplaatst gaat worden, en de versterker in zijn geheel nagelopen en een servicebeurt ontvangt.

De tweede ronde voor Marshall JCM 800!

De eerste klus zonder een schroevendraaier aan te raken is het vinden van de 6550 Matched set eindbuizen. Ik heb zelf een substantiële voorraadbuizen en ook eindbuizen, maar de 6550 als matched quad set zat daar niet bij..

Gelukkig was de eigenaar op de hoogte van de kosten van deze buizen.
De Eigenaar was overigens heel duidelijk …Er zitten Sovtek eindbuizen in, die bevallen goed dus die moeten er ook weer terug in.
Snel gevonden en ook nog voor een redelijke (hoewel nog steeds hoog) prijs in vergelijking met andere leveranciers.

Op de werkbank.

Uiteraard de versterker eerst aan de monitoring “gehangen” zoals hij de tweede keer afgeleverd is.  Je kan goed zien dat de complete stack een pittig leven heeft, links en rechts het vinyl loshangend, veel gebruiks-sporen en stof?

Marshall JCM 800 Bass

De vreemde draadbrug

We concentreren ons op de techniek:
Resultaat..net onder de 50 Watt zoals verwacht, een beetje raar uitziende sinus bij maximaal vermogen, maar nog niets verontrustends. Een goede basis lijkt het wel te zijn.
Voedings-trafo zit wat los veder binnenin op de print een vreemde draadbrug.

Voeding spanning was prima, maar de bias (negatieve voorinstelling) niet helemaal zoals het hoort.

Het Turet board (print) los gehaald van het chassis voor het vervangen en solderen van de div onderdelen. Ook zijn de nieuwe roosterweerstanden goed zichtbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd voor de nieuwe eindbuizen! 

Eerste meting een tegenvallende 70 Watt! Dit had dichter bij de 100 Watt moeten liggen.
Wederom spanning controles en nu is de bias echt heel erg verkeerd.
Schema’s erbij gezocht en de gevonden draadbrug verwijderd en een brug weerstand voorin de plaats gezet.
De brug weerstand zelf is een onderdeel wat door meten, experimenteren, weten en wat discussie met mijzelf gevonden/berekend is maar van af meet 1 stond vast “de vreemde draadbrug verdwijnt”. Met behulp van parallel weerstanden  (i.p.v. de draadbrug) de juiste bias spanning ingesteld en nu is fijn afstellen m.b.v de instelpotjes ook weer mogelijk.

Uiteraard de gevonden waarde als 1 weerstand op zijn plaats gemonteerd. Wel zo veilig.

Condensatoren

De elektrolytische  condensatoren in de bias gecontroleerd en die bleken meer dan 10% afwijking te hebben t.o.v. de vermelde waarde. Uiteraard deze ook vervangen.

De volgende meting leverde een mooie 95 Watt op.  Nog niet 100 Watt maar al wel een stuk beter. Onder belasting bleken de roosterweerstanden een redelijke onderlinge afwijking te hebben. En uit voorzorg de rooster Koppel condensatoren ook vervangen.
Reden hier voor is het onweerswolkje in de glaskolf en de verwachte/gewenste lange levensduur van de Stack.  Dus gewoon het zekere voor het onzekere genomen.

Nu dit allemaal gedaan is hebben we wel netjes 99,6 Watt Clean… ik noem het binnen specificatie! Enn…. de top top max power sinus is nu om te zoenen zo fraai!
Tijd om de pre-amp buisjes te controleren. Deze blijken in Prima conditie op 1 na Deze (de fasedraaier) ook vervangen.

Tijdens de eerste luister/ speaker test bleek dat één buisvoet niet altijd goed contact maakt. Bleek dat de veerkracht uit een paar pooltjes betere dagen hadden gekend.
Niet mee prutsen maar vervangen.

Speaker cabinet

 

The only way in….via de voorzijde..

 

 

Hier moest de speaker jack vervangen worden.
Tja.. paar minuten werk.
Gelijk de bouten van de zwenkwielen weer vast gezet, en de speakers Visueel en Electro mechanisch getest.

Allemaal prima in orde…

 

Mooi he… die 6550 buizen… Ja ja… dat stukje tape is ook weg gehaald… 🙂

Als laatste heb ik twee missende retainers  (die veren met kapjes) weer geplaatst op de eindbuizen en de Preamp weer voorzien van Afschermkappen over de buizen.

Al met al iets van 7 uur in geïnvesteerd maar ik vond het zo leuk dat ik niet alle uren opgeschreven heb.

Ik ben erg benieuwd wat de reactie van de eigenaar is als hij zijn vertrouwde Stack weer laat wapperen en pompen!

Een mooie succesvolle reparatie en onderhoudsbeurt op deze

Marshall JCM 800 

Nog wat leuke achtergrond info over deze Bass versterkers

Wil jij je buizen bak ook door mij laten doorlichten of repareren?

Neem dan contact met mij op via dit formulier

 

 

Hoe ik werk en vergoedingen

Hoe ik werk en vergoedingen

Een long read over de manier van werken en de bijbehorende kosten.
Daarom geef ik u graag een “kleine” uitleg over hoe ik werk en hoe de kosten ontstaan.

Hoe ik werk

Om te beginnen worden de door u gemelde problemen gecontroleerd bij de eerste keer dat het apparaat op mijn werkbank terecht komt.
Iedere schakelaar, iedere regelaar en elke functie wordt getest  om een goed beeld te krijgen wat er aan de hand is.
Maar ook wordt het net snoer gecontroleerd en indien nodig vervangen voor uw en mijn veiligheid. (originaliteit is minder belangrijk dan veiligheid)

1ste onderzoek

Het apparaat wordt om de gevonden problemen verder te onderzoeken, geopend en indien nodig schoongemaakt (stofzuigen e.d.).
Nu wordt een eerste indruk opgedaan over de algehele toestand van uw apparaat… En stof betekend niet dat U er slordig of slecht mee bent omgegaan, het verteld dat het tot nu onnodig is geweest het apparaat te openen!

Oxide & roest

Veel problemen zijn terug te voeren naar oxide  in regelaars en schakelaars. Oxide is in feite een natuurlijke beschermlaag voor hoogwaardige metalen die door blootstellen aan “natuurlijke en minder natuurlijke invloeden” ontstaat.
Mooi voorbeeld van oxide is een zilveren halsketting die zwart is geworden, een roestige hamer of groen koperen dak… ook roest is feitelijk oxide, net zo als dat de groene laag op een koper dat is.

Oxide is prima weer weg te halen en dat doen we door de schakelaars en regelaars van de print te verwijderen, en of handmatig schoon te maken door deze te openen of deze ultrasoon te behandelen te drogen en daarna de wrijvingsvlakken te voorzien van een zuurvrij smeering voor een fijn draai of schakel gevoel.

Hoe ik  werk

Ik beperk het gebruik van contact cleaners tot het absolute minimum. Dit soort cleaners zijn prima voor om even snel weer “verder te kunnen” zonder storing, maar de oorzaak wordt niet echt aangepakt en opgelost. Dit staat echt haaks op wat er normaal gesproken gedaan wordt door technici die wel de cleaner standaard gebruikt. (niets ten nadele van deze technici).
De reden dat ik het anders doe is dat waarschijnlijk het apparaat meerdere tientallen jaren zonder cleaners goed gewerkt, maar door stof, nicotine en ingedroogde vetten/oliën h.e.a. niet fijn meer werkt. Cleaner maken het contact oppervlak wel schoner maar verwijderen geen vuil. Mijn methode doet dat wel.

Mijn methode is zeer arbeidsintensief maar ook de meest gedegen manier van werken en wordt gehanteerd door de meeste hoog aangeschreven technici in de audio/reparatie wereld.
Het feit dat ik uit liefde voor het apparaat werk maakt dat de bestede tijd en de bijbehorende kosten voor mij geen rol spelen.
Dit is hoe ik werk.

Condensatoren

Tijdens de volgende stap controleer ik alle condensatoren die in het apparaat zitten. Condensatoren hebben helaas niet het eeuwige leven. Vaak verloopt de waarde of in het ergste geval onderbreekt, of erger ontstaat er kortsluiting in een condensator met alle mogelijke gevolgen.
In overleg met u kan er voor een standaard kwaliteit of een hoge kwaliteit vervanger gekozen worden.
Standaard kwaliteit zorgt ervoor dat uw apparaat de originele fabrieks-specificatie weer zal halen. Een hogere kwaliteit zal er voor zorgen dat de fabrieks-specificatie royaal verbeterd worden en de levensduur aanzienlijk langer is.

Meer informatie over het vervangen van Condensatoren vind u hier (Engels)

Droge solderingen, warmte, relais

Printen worden gecontroleerd op droge solderingen en deze worden verholpen.
Hoe Ik werkDe door hitte aangetaste delen krijgen extra aandacht en worden zo-nodig vervangen. De door hitte/verbranding beschadigde delen worden onder een vergrotings-camera grondig gecontroleerd, koolstof/carbon verwijderd, en de print en evt. printsporen hersteld, geïsoleerd en de oorzaak van de verbranding wordt verholpen en nieuwe componenten geplaatst.

Bij de eindtransistoren wordt warmte geleidende pasta vervangen, mica plaatjes vervangen en broze isolatie ringen vervangen.
Het eventueel aanwezige inschakel relais worden gecontroleerd, gereinigd en contacten gepolijst, of het relais word in zijn geheel vervangen..
Hier kies ik zoveel mogelijk voor het origineel aanwezige model en/of merk. Als deze niet meer leverbaar is, zal van OMRON een zo goed mogelijk passend model binnen de benodigde specificaties, uitgezocht en geplaatst worden.

Verlichting

Verlichting word indien nodig hersteld c.q. de lampjes vervangen in overleg voor LED of het originele model. In elk geval is de maatvoering altijd 100%.  LED heeft het voordeel dat er minder warmte ontstaat die mogelijk kunststoffen kan laten vervormen.
Ik plaats LED verlichting dusdanig dat er een rustig en egaal lichtbeeld ontstaat.

Stromen

Als alles weer “lekker in elkaar steekt” controleer ik de rust stromen en de gelijkspanning off-set van de eindtrap(pen) en wordt deze indien nodig bijgesteld.

Hierna kan het vernieuwde genieten kan beginnen!

Upgrades

Maar mogelijk vind u het wel plezierig om een klein vleugje moderne techniek in uw apparaat op te nemen.
Op dit moment biedt ik voor de receivers en versterkers de optie om een Blue Tooth ontvanger in te bouwen.
Lekker makkelijk je TIDAL of Spotify playlist streamen vanaf je Smartphone op je Vintage HiFi systeem.

In ontwikkeling is de optie om een DAB+ tuner te koppelen aan je FM tuner.
Dus afstemmen zoals je gewend bet op je eigen afstemschaal maar dan moderne digitale radio signalen je vintage apparatuur insturen…

Dat is toch veel leuker dan weer zo’n blauw monochroom digitaal schermpje…

Een andere fraai upgrade is het vervangen van de speaker aansluitingen.
Ik plaats graag vergulde Banaan aansluitingen op uw Receiver luidspreker uitgang.
Dit heeft als voordeel dat u een veel groter contact oppervlakte heeft in uw speaker lijn, de speakerplug (ik raad de “Gun” Bananen plug aan) kunt u goed vast zetten en het is veel veiliger dan draadjes in gaatjes drukken.
In overleg kunnen ook de RCA (Tulp plug) inputs vervangen worden voor vergulde modellen.

De kosten.

Door de arbeidsintensieve manier van werken gaat er veel tijd in de reparaties zitten.
Deze tijd, evenals de verbruikte onderdelen breng ik in rekening.
Mijn uurloon ligt niet hoog, maar door de hoeveelheid uren kan het toch behoorlijk oplopen.
Onderdelen zowel nieuw, “New Old Stock” alsook gebruikt, zullen de prijzen sterk variëren.
Op zijn best kan ik een inschatting doen over de kosten voordat de opdracht verstrekt wordt. Tijdens de werkzaamheden kan ik naar behoefte met u communiceren over het verloop van de werkzaamheden en mogelijke beslis momenten met als basis de kosten.

Het gaat mij om het apparaat, niet om de economische waarde.

Dit is hoe ik werk.

Contact opnemen doe je hier

Contact openemen doe je hier

Contact opnemen doe je hier.

Reparaties uitsluitend volgens afspraak. 
Muzikanten met een spoedeisende reparaties bellen of
Whats-App 06-1840 76 00

Voor “gewone” HiFi en/of minder spoedeisende reparaties en restauraties of advies en informatie gebruik je het onderstaande formulier.

Geef je een opdracht, dan heb je de Long read “Hoe ik werk en de vergoeding” gelezen. Dit voorkomt discussies en verrassingen achteraf.

Neem contact op

Voornaam of letter
Achternaam
E-mail adres
Telefoon nummer
Onderwerp
Voer uw bericht in.
Kijk goed en typ het afgebeelde getal of woord over.