Vreemde AKAI eend in de bijt

Published by Boss on

Vreemde AKAI eend in de bijt

Als in de Vintage audio hoek een hobby uitoefent krijg je ook te maken met “Young Timer Vintage”.
De vreemde AKAI eend in de bijt van de Vintage audio hobby.. Te jong om Vintage te zijn en toch passend in een bepaalde periode in de tijd.

Via via komt zo’n stukje techniek op de werkbank te staan en ga je daar eens goed over nadenken.

In dit geval past de vreemde eend in de bijt prima in de eind jaren 80 begin jaren 90 periode.
Dat is de periode dat de vele aparte audio componenten uit de Vintage tijd samengevoegd op 1 grote print plaat of een paar meer grotere printen die dan met z.g.n. “Flat cable” verbonden zijn.

Van dit soort apparaten zijn grote massa’s geproduceerd. Letterlijk duizenden per week. Vreemd genoeg hebben ze geen goede naam m.b.t. geluid en bouw kwaliteit.
Op zich is dat vreemd gezien er best redelijke vermogens uit getoverd werden en er nog steeds velen van in gebruik zijn. En in theorie is “HIFI” een standaard die uit de jaren 30 stamt…. Dus die is niet moeilijk te behalen.

Het is dan ook mijn theorie dat deze apparaten in wezen niet eens zo slecht klinken maar door de combinatie met de vaak meegeleverde (plastic) speakers een minder goede naam kregen waar eigenlijk de speakers de schuld van behoren te krijgen.

Deze vreemde AKAI eend in de bijt

is de AKAI AC-MX 105vreemde eend in de bijt

Het apparaat heeft een dubbele cassette speler, een eindversterker, een 7 bands EQ, een CD speler en een Radio aan boord.
Veel functionaliteit in een klein apparaat.

Wat gedaan moet worden.

Ten eerste bij binnenkomst is er zoals altijd (indien mogelijk) de 24 uurs test. Deze is al prima doorstaan.
Mijn eerste conclusie is dan ook dat de basis electronica (Radio, voeding en eindversterker) in redelijk tot prima conditie zijn.

Na de eerste schoonmaak is gedaan aan de binnen en buitenkant is het doel het cassette deck deel weer lekker fris te maken.

Als die weer goed lopen (het zijn er twee)  is de cd-speler al getest en mogelijk al hersteld.

Als hij klaar is

Als deze vreemde AKAI eend klaar is, wil ik hem uitgebreid gaan testen met de Onkyo Audio Event luidsprekers aangesloten. Hier heb ik een goede referentie aan.

Als ik tevreden ben zal deze “leuke Vreemde AKAI eend” waarschijnlijk te koop aan geboden worden voor een schappelijk prijs.